Makaleler

Pişmanlık Hakkında Sözler

Pişmanlık Hakkında Sözler
Pişmanlık Hakkında Sözler

Pişmanlık bir kişinin geçmişindeki eylemlerinden hoşnut olmaması, bu eylemler yüzünden utanç ya da suçluluk gibi duygular hissetmesidir. Pişmanlık bazen de belli bir eylem yerine getirilmediği için duyulur.

Bazılarımız geçmişlerine baktıklarında hiçbir pişmanlık hissetmediklerini söylerler. Bazılarımız ise hayatlarında pek çok pişmanlık yaşadıklarını söylerler. Hissedilen duygular ne olursa olsun, ne yazık ki geçmişteki eylemlerimizi değiştirmemiz mümkün değildir. Geçmiş yaşandığı gibi hem bütün güzelliği hem de bütün ağırlığıyla değişmeden kalır. Pişmanlık hakkında pek çok anlamlı söz edilmiştir.

Pişmanlıklar üzücü olsa da insanlara birçok şey öğretir. Önemli olan insanların yaşadıkları pişmanlıklardan ders almasını bilmesidir. Aldığımız her ders vereceğimiz yeni kararları etkileyecek ve hata yapma ihtimalimiz giderek azalacaktır. Ama eğer kişi pişmanlıklarından ders almıyorsa işte o zaman tehlike başlar. Çünkü yapılan hatalar tekrarlanır ve kişi düştüğü çukurdan bir türlü kurtulamaz.

Peki hayatımızdaki pişmanlık duygusunu en aza indirmek için ne yapmamız gerekir? Çünkü her pişmanlık duygusal bir yükü de beraberinde getirir. Eğer daha az pişman olmak istiyorsak, işe ilk kendimizi tanımakla başlamalıyız. Bizi neler pişman ediyor? Mesela bir olay karşısında ciddi bir öfke patlaması yaşıyor ama yarım saat sonra yaptıklarımızdan ve söylediklerimizden pişman oluyorsak aslında yapmamız gereken bellidir. Sinirlenmeye başladığımızı hissettiğimiz anlarda, öfke kontrolü yapmamız gerekir. Öfkelendiğimizi hissettiğimiz zaman bağırıp çağırmak ya da elimizdeki bir yere fırlatmak yerine kendimizi sakinleştirmeliyiz. Kendimizi sakinleştirmek için nefes tekniklerini devreye sokabilir. Derin derin nefes alıp vermek bizim öfkemizin yatışmasına neden olacaktır.

İşte bu yöntemi hayatımızın diğer alanlarında da uygulamalıyız. Pişmanlıklarımız öfke kaynaklı mı, kıskançlık kaynaklı mı, sabırlı olmamız mı bizi pişman ediyor yoksa fevri olmamız mı başımızı derde sokuyor. Bunları belirledikten sonra bir çözüm üretmek çorap söküğü gibi gelecektir. Böylece yaşadığımız pişmanlıklar azalacak ve kendimizi daha iyi hissedeceğiz. Eğer pişman olacağımız durumlar yaşıyorsak da pişmanlığımızı öğretici bir derse çevirip, bu durumun artı tarafını görmeye çalışacağız.

Siz de pişmanlık hakkında hayata yön veren sözler öğrenmek istiyorsanız, vakit kaybetmeden sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı